tirsdag den 8. marts 2016

Kæmp for alt hvad du har kært.

Og har du ikke selv noget personligt at kæmpe for, så kæmp for andres liv og fremtid. 
I dag er det Kvindernes Intenationale Kampdag. Jeg syntes bestemt, at danske kvinder har ting at kæmpe for. Ok, globalt set er vores problemer små, men vi skal, for mig at se, tage hver en kamp for at vise vejen for andre. Vise, at det kan lade sig gøre. Vise, at det nytter og at man ved at stå sammen faktisk kan nå hele vejen. Der er stadig uligheder i lønnen, i barselsordningerne, i fordelingerne af visse goder, i fordelingen af opgaver både hjemme og på job. Der er kampen om retten til at sige fra, til ejerskab over vores egen krop, retten til, at gå hvor hen vi vel og når vi vil og i hvilken påklædning vi vil, uden at føle os truet eller krænket på vejen. Retten til, at have den krop vi har uden andres domme, retten til at vælge børn til eller fra og dermed også den frie abort. Ting som lyder som om, at de er faste rettigheder i Danmark, men tro mig, der er tabuer og fordømmelser i luften. 
Her må jeg jo også sparke ind, at kampen bestemt ikke kun handler om en kamp mellem kønnene eller mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Mange kampe ligger nemlig helt klart også mellem kvinde til kvinde. I tendensen de rigtige og de ikke rigtige. Smagsdommeriet florerer og trives i bedste stil. Vi er hårde ved hinanden i vores egne rækker, på nettet og i pressen. 
Lige der er der virkelig behov for kamp efter min optik. 
Der kan sagtens være meget mere plads til meget mere overbærenhed, løssluppenhed, humor og løsere greb om kontrollen. Så jo, jeg mener bestemt der er tale om kamp til både stregen og over stregen. Så kom ind i kampen kvinder. Bare gå til den. 
Ude i verden er der virkelig brug for kamp og også de kvinder har brug for støtte. For forbilleder, for vidner, for hjælp og for nogen, som tør råbe op og skrige de formørkede kræfter lige ind i fjæset. 
Meget af det mørke er også her i landet. Det rykker med ind i Danmark med de mennesker som søger her til ude fra. Dem kan vi helt håndgribeligt vise en anden vej og støtte i deres kamp mod mørket og det oldgamle billede af det ene køns ejerskab over det andet. 
Jeg glæder mig hvert eneste år på denne dag, og håber hvert år, at der vokser endnu flere powerfulde piger op, som ikke finder sig i ulighederne. Som tør tage verden ind i både krop og sjæl og tør tage ejerskab over sig selv, verden, livet og hinandens ret og værd. 
En virkelig vigtig dag for alle. Kampen er ikke bare gor kvinder, men for alle mennesker. Alle verdens borgere skal have lige ret og ret til eget værd. Så længe vi halter der, halter vi overalt. Intet er godt nok, før vores medmennesker er frie og mærker eget værd og retten til, at være den man er. 
Dø om så det gælder, er stadig en vej nogen vælger. Dem som brænder for sagen ud til det fulde. 
Så langt burde ingen nå, med fælles støtte og kamp. 
Kom ind i den.......KAMPEN.........med ønsket om en god dag til alle. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar