torsdag den 28. juli 2011

Signe.

SIGNE af Lars Johansson.
En af de ABSOLUT bedste bøger jeg længe/nogensinde har læst. Jeg har slugt alle 598 sider. Absolut en bog som skal skrives på bør listen.
Bogen er baseret på den sande historie om danske Signe Gondrup, som forelsker sig stormende i den tyske Felix under anden verdenskrig. Unge Signe forlader sin danske mand og følger kærligheden, som fører henden gennem et krigshærget tyskland, både sammen med og uden sin elskede Felix. Hendes livs kærlighed, som hun vil gå, og går, langt for. Længere end de fleste ville have mod til. Hun kæmper for sin egen eksistens, for Felix, for kærligheden, for hans moderløse børn. Historien fortæller om barske vilkår for alle under en håbløs krig, ført på en løgn og utopisk drøm i en stærkt manipulerende mands hjerne (Hitler).
Om en usædvanlig stærk ung kvinde, som må gennem så meget fornedrelse, voldtægt, vold og ydmygelser.Gennem forfærdelige og dybt traumatiske oplevelser, formår hun, at holde orden i kaos og bibeholde sin forstand. Det kan umuligt være alle som klarede den linegang.
 Signe er billedet på mange unge piger, som kom i klemme mellem to samfund, blot forde de elskede den "forkerte" mand. Tyskertøser, Danishe Hure og Feltmadrasser var ord som vi stemplede med dengang.
I en og samme historie, får vi serveret op til flere historier: Krigens, Tysklands, danmarks, de pigers som valgte "den forbudte" kærlighed og lige præcis Signes historie, en smuk kærlighedshistorie
Signe bliver gennem fortællingen dømt på alle de måder man næsten kan blive det.
Man kan som dansker vel næppe undgå, at få en lidt dårlig og flov smag i munden.De fleste af os har vel en rem af huden og var sikkert røget med på den fordømmende bølge. I en presset tid uden overskud, er det vel en del af normal menneskelig adfærd, at finde sammen mod dem som er "dårligere" end os selv og her var jo en oplagt gruppe, som vi kunne trykke endnu længere ned og derved måle os selv i, som lidt mere rigtige danskere. Ikke  specielt flatterende. Håber for mit eget vedkommende, at denne bog har lært mig noget og at dette noget, vil dukke op bare et skridt før den indre svinehund når målet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar