lørdag den 22. juni 2013

Nu er det bare slut.

Jeg har taget tilløb længe. Nu er det nok. Slut med Sct Hans for mit vedkommende. Jeg vil fra nu fejre midsommer. I morgen vil jeg nyde god mad og et glas vin med Olga og hendes mor, og hvis vejret holder tørt, vil jeg senere cykle ud i sommer aftenen med manden og nyde midsommeren.
Den gamle tradition med bålet og den rituelle hekseafbrænding er slut for mig. Tænk, at vi stadig, sådan lidt for hyggens skyld, holder fast i, at brænde en kvindelignende dukke af på bålet. At vi stadig holder sammen om, at det anderledes, det vi ikke lige forstår, dem som tænker anderledes end os, dem skal vi brænde på bålet. Puuuuh ha for et fjendtligt og kvindeundertrykkende syn. 
Som alternativ behandler, ville jeg jo være oplagt til bålet. Nu må jeg blot tåle almindelig nedgørelse i visse kredse, men heldigvis ikke hverken stening, hængning, fængsling eller at blive brændt på bålet.
Den skik stoppede med Maren Splid i Ribe for Danmarks vedkommende, men foregår jo i fuld offentlighed stadig i mange lande. 
Skulle kvinde og menneske synet ikke være argument nok, er der også hensynet til de mange pindsvin, som hvert år brændes af Sct Hans aften. De sagesløse dyr har ikke engang fordrevet hverken trolddom eller heksekunster, men bare i al ydmyghed, fundet sig et lunt logi.
Kunne vi mon tænkes, at forlyste os på mere næstekærlig og dyrevenlig vis, og bare mødes omkring fejringen af, at vi er lige midt i den skønne danske sommer, skåle i kold rose, byde hinanden et nyplukket dansk jordbær, og tage en svingom i sommernatten og glæde os over, at vi bor i et land, som stadig, har plads og overskud, til forskellighed og mangfoldighed? 
God weekend og skøn midsommerfest til alle.

2 kommentarer:

  1. Velkommen i 'slut med hekseafbrændings Sankt Aftens festerne'-klubben. Den har jeg været medlem af nogle år nu, og det føles godt og rigtigt at fejre sollyset i stedet for.

    SvarSlet
  2. Tak Kirsten, ja det var ganske dejligt at slippe for afbrændingen og aftenen var rigtig fin uden.

    SvarSlet