mandag den 23. september 2013

Amsterdam og retur.


Så er camperen hjemme igen. Amsterdam var målet. Den skønne by, som efterhånden har været mål for rigtig mange ferie, store som små, i mit liv.Denne gang så vi lige et par hjørner mere, så mon ikke det meste nu er efter forsket? 
En lidt kold tur, hvor camperlivet måtte leves inden døre. Regn fik vi også en del af. Den slags betyder mere tid til læsning og plads til at sove længe, så regn og kulde har skam også sin ret.
Denne gang fik jeg endelig besøgt Vondel Parken og Zoo. Vi nappede en af de obligatoriske kanal rundfarter som SKAL med. Vi osede i DE NI Små Gader, krydsede de fleste kanaler, spiste en masse dejlig mad, drak kølig rosé og øl og drak en masse Latte.
Et par små gaver og sjove kort kom i kurven. Blomsterranker til deko af min cykelkurv, lækre støvler og en smuk, smuk frakke fik jeg forkælet mig selv med.
Vondelparken fik først minus point for kedelighed, men efter nærmere bekendtskab, trak jeg de højere tal tavler op af hatten. Der kunne jeg sagtens stemning selv en sommerdag på picnic, med den kølige rosé og en af de virkelig lækre pizzaer fra et lille seriøst pizza snedkeri omkring Singel. Har man børn med, er der gode og rigelige legepladser.
Zoo.......jeg har vist skrevet om det før. Et lands/en bys Zoo, siger en hel del om menneskesynet/dyresynet bag. Mit første besøg i Amsterdam, var som social pæd studerende, hvor vi så på gadebørn, hjemløse, statens syn på samme og private organisationers hjælpeforanstaltninger. I Amsterdam bor (Århhhh jeg har glemt tallet) forskellige nationaliteter. Der bor sygt mange mennesker på relativ lille område og reelt bor der jo rigtig mange flere end man kender tallet på.
Her er grum sult, armod og stor kriminalitet. Her er man sin egen lykkes smed, og den holdning er man ganske stolt af. Det fremmer lysten til initiativ og fantasi. Ok, enig er jeg, så længe vi taler om alle dem, som har fundamentet og evnerne på plads. Mange, rigtig mange, af de andre går lige lukt i gabet på Centralstationens underjordiske gab. Jo tak, jeg har skam set det område. Skjult for de fleste. Hvor lastbiler kommer kørende hver aften og læsser foder af til folk som svin. Smider du et æbleskrog i skraldespanden her, er der på under et sekund en som samler det op og spiser videre. Sådan er menneske synet og sådan ser der ud i Zoo. 
Sådan ca som vores egen for tyve år siden. TRØSTESLØST!!!!! skal vilde dyr indfanges og spærres inde for vores morskab skyld? En vigtig og god diskussion. Skal de det, skal det da vel som minimum gøres på remisser, som ligner bare lidt, deres egne levevilkår eller hvad?
Amsterdam Zoo var indbegrebet af kedsomhed. Dyrene gik hvileløst, stressede vil jeg påstå, rundt i cirkler. Der var ikke aktiviteter og kun meget lidt plads til hvert enkelt dyr. FØJ AMSTERDAM. Kom lige en tur til KBH og se hvad vi trods alt gør.
De rastløse dyr fik mig straks igang med at heale og tro det eller ej (min mand var trods alt til stede) flere af dyrene lagde sig ned og virkede helt rolige i resten af vores tid på stedet. Nej for pokker da, det er da slet ikke nok ellergodt nok eller noget, men jeg gjorde da trods alt hvad jeg lige kunne.Og se så lige den fine frakkes meget fine foer.


4 kommentarer:

 1. Lyder til at du på trods af oplevelsen i Zoo ,har haft en dejlig tur.
  Skøn jakke. Kan godt forstå den røg med hjem.

  SvarSlet
 2. Rigtig dejlig tur Kirsten. Du har ret, den frakke kunne jeg ikke ikke modstå.

  SvarSlet
 3. Sygt lækker frakke! Vi vil se den på :-D
  Godt at have dig i byen igen.
  Kh Lotte

  SvarSlet
 4. Tak Lotte. Den skal du nok få at se. Pt går jeg kun og aer den og sender den forelskede blikke.

  SvarSlet